Kuchnia kubańska to mieszanka kuchni hiszpańskiej, afrykańskiej i innych kuchni karaibskich – w końcu Kuba to największa z karaibskich wysp. W niektórych kubańskich przepisach i technikach gotowania niemal gołym okiem widać inspiracje z kuchni hiszpańskiej czy afrykańskiej, a różni ich tylko stosowanie lokalnych przypraw. Planując egzotyczne wakacje na Kubie można być zaskoczonym różnorodnością i jakością jedzenia, zwłaszcza gdy wszędzie słyszy się, że to biedny kraj, który ma problem z dostępem do wielu produktów. To prawda, ale trzeba też pamiętać, że Kuba to tropikalna wyspa, na której rośnie całkiem dużo warzyw i owoców, a otoczenie Morza Karaibskiego nie pozostaje obojętne na gospodarkę i rybołówstwo. Nie zmienia to faktu, że wiele Kubańczyków prowadzi monotonny styl żywienia, a ich ulubionym lokalnym specjałem jest rum. Jednak z perspektywy turysty na Kubie można spróbować naprawdę fantastycznych potraw. Jaka jest kubańska kuchnia?
Podstawowe składniki kubańskiej kuchni
Najczęściej podstawą każdej potrawy jest ryż, fasola i platany. Platany, czyli zielone banany, są zupełnie inne w smaku niż banany żółte. Nie poleca się ich spożywać na surowo, przypominają bardziej znane nam ziemniaki, dlatego trzeba je gotować, smażyć lub piec. Tradycyjna kubańska kuchnia opiera się głównie na białym ryżu i czarnej fasoli – jest to kubańskie „comfort food” i podaje się je w obfitych porcjach. To, jaka będzie potrawa zależy od dostępności potrzebnych składników – może być to np. ryż z kurczakiem, duszone platany z kurczakiem, krewetki w czosnku, nadziewane wołowiną platany – jak widać Kubańczycy potrafią w nieskończoność żonglować pewną pulą składników w taki sposób, żeby im się nie znudził. Większą różnorodności można zasmakować w sosach i dipach do przekąsek. Jedną z najpopularniejszych przystawek w kuchni kubańskiej jest ropa vieja . To duszone rozdrobnione danie wołowe jest powoli gotowane ze świeżych pomidorów, cebuli, papryki, czosnku i wina. Do potrawy dodaje się tradycyjnie ryż i fasolę lub platany. Będąc na wakacjach na Kubie koniecznie spróbujcie tego pysznego dania, bo dostać je można w dosłownie każdym miejscu. Nie będziecie zawiedzieni. Najbardziej typowym kubańskim jedzeniem jest comida criolla. To danie złożone z różnych składników. Zawsze jest źródło białka (może to być ryba, owoce morza, wieprzowina, kurczak, a czasem wołowina), sałatka, smażone babki i ryż i fasola.
Czy jedzenie na Kubie jest drogie? Gdzie najlepiej jeść podczas wakacji?
Na Kubie występują dwie waluty, dla turystów i dla mieszkańców. Waluta dla turystów ma przelicznik 1 CUC do 1 USD i to głównie nią będziecie płacić podczas swoich kubańskich wakacji. Waluta dla mieszkańców ma wielokrotnie niższą wartość, więc jeśli uda Wam się dotrzeć do lokalnej knajpki, gdzie pozwolą Wam w niej zapłacić, posiłek będzie kosztować grosze. W Hawanie, Trynidadzie i Varadero ceny jedzenia są najwyższe – nie ma się co dziwić, w końcu to turystyczne kurorty. Nadmorskie miejscowości zawsze są obciążone ryzykiem zawyżenia ceny bo są najpopularniejszym celem turystyki masowej. Nie polecamy jeść w knajpach stworzonych typowo pod turystę, nie ma co liczyć w takich miejscach na jakość jedzenia – w końcu turyści są tu tylko na wakacjach, a więc nie trzeba się przykładać do gotowania, bo i tak prędzej czy później sobie pojadą, a opinie z Internetu mało kto czyta. Cena za posiłek w lokalnej knajpie waha się od 3 do 10 USD. Jeśli podróżujecie budżetowo, nie ma problemu z podzieleniem posiłku na dwie osoby – jak już wspomnieliśmy, ryż, fasola i platany podaje się w ogromnych ilościach i nikt nie będzie wam ich żałował. Jedną z najlepszych opcji na poznanie lokalnej i tradycyjnej kubańskiej kuchni jest wykupienie pełnego wyżywienia podczas pobytu w tzw. casas particulares. To prawdziwe domy Kubańczyków, którzy oferują za dobre pieniądze zakwaterowanie turystom. I chociaż często zdarza się, że cena za śniadanie i obiadokolacje będzie wyższa niż za sam nocleg, naprawdę warto skorzystać z takiej opcji chociaż raz – to, co Kubanki potrafią ugotować wręcz „z niczego” podbije Wasze podniebienie.
A co na deser? Co się pije na Kubie?
Alkoholem, którego należy się spodziewać w każdym drinku jest rum. O kubańskim rumie krążą prawdziwe legendy i można kupić zarówno bardzo tani i powalający na kolana trunek, jak i wysokiej jakości alkohol. Polecamy jednak spróbować opcji z drinkami, bo Cuba Libre czy Mohito już nigdzie na świecie nie będzie Wam smakować tak samo. Rum na Kubie destyluje się z trzciny cukrowej, która gęsto rośnie na Kubie. To, na co warto uważać delektując się doskonałymi drinkami to ... lód. Jeśli chcecie wypić drinka z lodem, lepiej zapłacić za niego więcej w dobrym hotelu lub restauracji. Pamiętajcie, że nigdy nie wiadomo, z jakiej wody powstał lód i lepiej nie narażać się na nieprzyjemności żołądkowe.