Kuchnia indonezyjska to kuchnia tysiąca wysp i kultur. Biorąc pod uwagę fakt, że do tego kraju należy ok. 18 tysięcy wysp, z czego 1/3 jest zamieszkałych, można się spodziewać przeróżnych wariacji i wpływów z całego świata. Najczęściej podróżuje się na Bali i Lombok, ale wakacje na Jawie, Sumbie, Kalimantanie czy Borneo też nie należą do rzadkości. Do Indonezji przyciągają nas białe plaże, turkusowa ciepła woda i rajskie krajobrazy. Drink z palemką nieźle wpisuje się w cały obrazek, a kolacja z aromatycznymi owocami morza dopełnia całość. Jaka jest naprawdę kuchnia indonezyjska? Co można zjeść w Indonezji? Czy rzeczywiście Europejczyk świetnie odnajdzie się w tym raju?
Kuchnia balijska
Jaka jest kuchnia balijska? Zaczniemy od najpopularniejszego kierunku turystycznego – boskiego Bali. Wulkaniczna wyspa zamieszkiwana jest przez kilka grup etnicznych, przede wszystkim przez Hindusów. Można się więc spodziewać mieszanki kuchni indonezyjskiej i indyjskiej. Podstawą posiłków są oczywiście owoce z tropikalnej dżungli oraz warzywa z własnych upraw. Balijczycy słyną z uprawiania ryżu, którego zielone pola przemierza się na skuterze z głową pełną wrażeń. Bez wątpienia kuchnia balijska wyróżnia się na tle pozostałych regionów w Indonezji: tutaj Balijczycy bardzo się starają o estetyczne walory potraw, które często przyrządza się jako ofiary dla bóstw oraz na różnego rodzaju uroczystości i święta. Balijczycy bardzo dbają o tradycje, dlatego często można ich zobaczyć przy jednym stole. Ich specjałem jest m.in. wędzona kaczka – potrawę podaje się oczywiście z ryżem gotowanym na parze, duszonymi warzywami i kawałkami wędzonego mięsa kaczki, nazywa się to Bebek betutu. Jest to raczej wytworna potrawa, której nie można zjeść w każdej knajpce, dlatego często używa się zamienników, czyli mięsa z kurczaka lub owoców morza. Jako że Hindusi nie jedzą wołowiny, dania na bazie tego gatunku mięsa są do dostania chyba tylko w Denpasar – turystycznemu zagłębiu. To, czego musicie spróbować będąc na Bali to proste przysmaki z nocnego targu: czyli grillowane w ostrych przyprawach kawałki mięsa, ryb i warzyw, smaczne desery i lokalne przysmaki. Najczęściej używane przyprawy to: galangal, szalotka, czosnek, kurkuma, imbir i limonka oraz różnego rodzaju przyprawy korzenne, takie jak biały i czarny pieprz, kolendra, kminek, goździki, gałka muszkatałowa, kolendra i kminek.
Kuchnia sumatrzańska
Kuchnia wschodniego wybrzeża na wyspie Sumatra nawiązuje do tradycji kulinarnej Malajów z indonezyjskich prowincji Sumatran, które znajdują się w Cieśninie Malakka. Ze względu na bliskie pokrewieństwo etniczne i bliskość malezyjskich Malajów, wiele potraw można spotkać w obu krajach. Najlepszym przykładem jest tzw. nasi lemak (ryż gotowany w mleku kokosowym), potrawa narodowa Malezji, a także tzw. nasi ulam uważane są za dania rodzime w Riau i Jambi. Kuchnia malajska podziela również wiele podobieństw z sąsiednią kuchnią zachodniej i południowej Sumatry, takich jak gulai, asam pedas, pindang, kari, lemang i rendang. Są to głównie dania z owoców morza i ryb słodkowodnych, które są naprawdę pyszne! Podawane z ryżem, w aromatycznych sosach i posypane orzeszkami kawałki mięsa lub ryb, można kupić na straganach lub w lokalnych knajpkach. Na Sumatrze je się także sporo jajek. Często podaje się tu jedzenie na liściach palmowych. Jeśli na Bali mieszkają Hinduisi, to na Sumatrze większa część mieszkańców wyznaje islam, więc tutaj nie są dostępne potrawy z wieprzowiny – za to wołowinę można dostać praktycznie wszędzie. Typowe świąteczne potrawy podczas Hari Raya Puasa lub Hari Raya Haji. Jakie są najczęściej spotykane potrawy w sumatrzańskich knajpach? Np. satay, czyli mięso nabijane jak szaszłyki w różnych przyprawach, do dostania na targach, ketupat, czyli coś na słodko, zwykle to sklejone kulki ryżu, które macza się w owocowych sosach. Jeśli coś ma w sobie nazwę sambal, to znaczy, że jest bardzo ostre - to pasta, na którą składa się m.in. cebula szalotka, czosnek, duszone pomidory, pasta z tamaryndowca i cukru kokosowego oraz sól. To częsty dodatek do owoców morza.
A co się je na Jawie?
Jawa to największa indonezyjska wyspa, na której położona jest stolica Dżakarta. Na Jawie można dostać praktycznie potrawy z kuchni z całego świata, ponieważ mieszka tu wiele emigrantów, w tym również z Europy. Największy wpływ na tutejszą kuchnię miała kuchnia chińska oraz arabska, nie brak tu aromatycznych warzyw i potraw z ciecierzycy czy fasoli. Z Jawy koniecznie przywieźcie przyprawy!