Każdy turysta wybierający się w dłuższą podróż do Tajlandii ma szansę poznać różnorodność tamtejszej kuchni oraz miejscowych tradycji kulinarnych. Choć obecnie jest to jedna z bardziej znanych odmian kuchni państw azjatyckich, do której mamy coraz lepszy dostęp również w naszym kraju, to jej najbardziej znane dania mogą zaskoczyć nas swoim oryginalnym smakiem pochodzącym z lokalnych składników po przyrządzeniu przez znakomitych miejscowych kucharzy, którzy często nadają im własny oryginalny i niepowtarzalny styl. Bez wątpienia bogate tradycje kulinarne tego rejonu świata najlepiej poznawać będąc na miejscu. Warto jednak przed podróżą zaczerpnąć podstawowej wiedzy na temat charakterystyki kuchni tajskiej oraz dowiedzieć się co warto spróbować. Co zjeść w Tajlandii?

Historia kuchni tajskiej
Tajlandia ze względu na swoje położenie geograficzne historycznie jest państwem wielokulturowym. Wśród wielu różnorodnych tradycji dominujący wpływ miały tu zawsze Chiny oraz Indie. Do dziś ma to odzwierciedlenie w lokalnej sztuce kulinarnej. Badacze historii tajskich dań odnajdują w nich wspólne elementy i składniki pochodzące głównie z północnych Chin, a także zachodnich regionów Indii. Przejawia się to głównie poprzez używanie podobnych przypraw takich jak bardzo popularne i znane na świecie curry. Znajdziemy tu jednak również sporo oryginalnych składników, które mimo, że są znane również w innych regionach Azji to ich powszechne używanie ma miejsce właśnie w Tajlandii. Jednym z takich właśnie oryginalnych składników są na przykład: mleczko kokosowe, owoce morza (głównie skorupiaki) czy limonki. Niezaprzeczalnie podstawą kuchni tajskiej jest ryż. Podobnie jak w całej Azji, gotuje się go na parze i podaje w dużym półmisku, stawiając na środek stołu, by każdy mógł wziąć tyle, ile potrzebuje. Tajowie bardzo dbają o odpowiednie podanie jedzenia, a także o celebrowanie tej czynności. Jeśli rodowity Taj zaprosi Was na obiad wiedzcie, że pierwszeństwo wyboru potrawy będziecie mieć wy jako goście, dopiero później głowa rodziny, jego żona, a na samym końcu dzieci.

Owoce w Tajlandii. Czy Tajowie zajadają się owocami?
Tajlandia to kraj tropikalny, w którym rosną gęste lasy. Przynajmniej w teorii. Myśląc o egzotycznych kierunkach zwykle mamy taki obrazek w naszej głowie. Niestety, w dzisiejszych czasach wiele z dżungli jest karczowane pod uprawy warzyw i przypraw, trudno też o natknięcie się na dzikie plantacje kokosów. Większość rolnictwa jest ściśle kontrolowana przez rząd. Czy Tajowie jedzą owoce? Tak, ale nie w takich ilościach, jakbyśmy przypuszczali. Owoce podaje się głównie na deser, po posiłku. Co ciekawe, zwykle spożywa się je z… pikantnymi sosami! To także popularny dodatek do bardzo pikantnych sałatek, by były bardziej soczyste, a smaki przenikały się. Owoce dodaje się też do zup, np. do zupy z tamaryndowca czy zup rybnych. W Tajlandii można znaleźć papaję, jackfruit, mango, pomelo , ananas, czy słynnego azjatyckiego duriana, który ma bardzo specyficzny zapach, ale w jest przepyszny! Chantaburi w Tajlandii co roku organizuje Światowy Festiwal Duriana początku maja – pomimo sceptycznego podejścia do tego owocu, chętnych w świętowaniu nie brakuje! Generalnie w Tajlandii owoce mają zupełnie inny smak niż w Europie, są łatwo dostępne i kosztują gorsze, więc będąc na wycieczce w Tajlandii ich sobie nie żałujcie.

Najpopularniejsze i najsmaczniejsze tajskie potrawy
Numerem jeden, jeśli chodzi o kuchnię tajską jest Pad Thai! To smażony makaron ryżowy podawany z krewetkami, kurczakiem lub tofu, orzeszkami ziemnymi, czasem z jajkiem, kiełkami fasoli, doprawiany m.in. limonką! To najczęściej spotykane danie straganowe, które kosztuje grosze, dostaje się je na ogromnym talerzu i tęskni po powrocie do domu. Szczerze polecamy próbować Pad Thaia w każdym miejscu, które zwiedzacie, ponieważ praktycznie każdy region ma własną recepturę. Tę potrawę prawdopodobnie sprowadzili do Tajlandii Chińczycy wieki temu, a Tajowie zmodyfikowali ją na swój smak. Z ciekawostek o tym daniu, Pad Thai znajduje się na piątym miejscu w zestawieniu sondażu czytelników „50 najsmaczniejszych potraw na świecie” opracowanym przez CNN Go w 2011 roku – co wiele mówi. Inne potrawy, po które wraca się do Tajlandii to m.in. sałatka z papai, zupa z krewetek czy słodkie naleśniki zrobione z bananów. Tajlandia to także królestwo kuchni straganowej, a będąc na egzotycznej wycieczce w tym kraju koniecznie przejdzcie się na Khao San Road i jedzcie najdziwniejsze dania, jakie wpadną wam w oko.

Top