• 23 października 2020

Namibia to kraj o ogromnej powierzchni, który zamieszkuje zaledwie 2,5 miliona ludzi. Znajdują się tu dwie pustynie, w tym najstarsza na świecie, pustynia Namib. Nie trudno się domyślić, że takie ukształtowanie terenu raczej nie sprzyja rolnictwie i uprawie różnych owoców i warzyw. W jaki sposób gotują Namibijczycy? Namibia stała się jednym z popularniejszych krajów na egzotyczne wycieczki, coraz więcej osób chce odkrywać tę część Afryki. Jednym z powodów, dla których podróżujemy jest jedzenie. Jakie smaki można odkryć w Namibii?

Tradycyjne namibijskie jedzenie
Tradycyjne namibijskie jedzenie składa się z kilku rodzajów produktów, z których najczęstszą jest oshifima, czyli pasta do pieczenia ciasta z prosa, podawana zazwyczaj z gulaszem z warzyw lub mięsa. Inne popularne potrawy to oshiwambo, bardzo smaczne połączenie szpinaku i wołowiny oraz mącznej papki. Namibijczycy jadają także owsiankę robioną na wodzie. Mięso – to ono stanowi podstawę każdego posiłku Namibijczyka. Nie jest to kraj przyjazny wegetarianom, tak jak już powiedzieliśmy, na pustynnych suchych terenach nie rośnie prawie nic. Jakie mięso jedzą Namibijczycy? Polują głównie na strusie, bawoły i antylopy, a mieszkańcy wybrzeża trudnią się rybołówstwem. W namibijskiej kuchni czuć ogromny wpływ kuchni niemieckiej (Namibia była kolonią Niemiec), południowoafrykańskiej i francuskiej. Szczególnie widać te wpływy np. w cukierniach i piekarniach,, gdzie powszechnie dostępnym wypiekiem jest strudel z jabłkiem, ciasto czekoladowe z morelą oraz małe pączki z miodowym nadzieniem. Brzmi bardzo smacznie, prawda? Tradycyjne potrawy gotuje się w określony sposób: kawałki mięsa i warzywa wrzuca się do żeliwnego garnka i dusi na ogniu przez kilka godzin. Bardzo popularne jest także grillowanie potraw.

Zdrowa i smaczna kuchnia
Wbrew pozorom kuchnia namibijska jest bardzo zdrowa, smaczna i pożywna. Mięsna dieta nie wychodzi na złe Namibijczykom! Europejczycy są zdziwieni i zachwyceni jedzeniem, jakie można dostać w większych miastach. Windhoek, Swakopmund czy Luderitz serwuje w restauracjach przepyszne dania na bazie duszonego mięsa i warzyw, ogromne półmiski świetnie przyrządzonych owoców morza, a wszystko to popija się wytwornym winem z RPA, które jest dostępne w każdym sklepie. W marketach można kupić też pyszne pieczywo, więc fani kanapek nie będą poruszali się po kraju na głodnego. Nie brakuje też miejsc, w których można zjeść bardziej po europejsku czy turecku. Popularnym lokalnym przysmakiem, a raczej kuchnią fusion, jest kebab z antylopy albo frytki z ziemniaków polane serem i różnymi sosami. Skąd w Namibii taka różnorodność potraw? Kraj importuje ogromne ilości warzyw i owoców z RPA!

Jakie warzywa i owoce można spotkać w Namibii?
Kolejnym zadziwiającym faktem jest to, że Namibia słynie z uprawy dyni. Jest tu kilka rodzajów tego pysznego warzywa, a do ulubionych należy dynia maślana. Na bazie dyni robi się praktycznie wszystko, od gulaszu, przez placki, aż po mąkę i ciasto. Dynia to bardzo zdrowe i uniwersalne warzywo, nie dziwi więc, że znalazła swój rynek w Namibii. Sezonowo można tu spotkać także pyszne i soczyste namibijskie pomarańcze, z których świeżo wyciśnięty sok jeszcze długo będzie Wam się śnił po nocach! W regionie Kavango uprawia się także papaje, które są tu prawdziwym przysmakiem. Podaje się tu m.in. sałatkę z papai z dodatkiem cytryny lub limonki.

Jak wyglądała kuchnia Namibii przed kolonizacją?
W okresie przedkolonialnym lokalna kuchnia cechowała się wykorzystaniem wielu owoców, takich jak orzechy, cebulki, liście i inne produkty pozyskiwane z roślin dziko rosnących. Była to jednak żmudna praca - przeczesywanie pustyni w poszukiwaniu pożywienia, przy czym nigdy nie było gwarancji, że takowe się znajdzie. Koczownicy i plemiona polowały także na zwierzynę łowną. Do czasu udomowienia bydła, czyli ok. 2 tys. temu. Dzięki zwierzynie hodowlanej mieszkańcy Namibii zaczęli wytwarzać produkty mleczne. Natomiast podczas kolonizacji i wprowadzeniu nowych zasad przez Niemców, Namibijczycy zniechęcili się do samodzielnego (bardzo żmudnego) uprawiania warzyw i owoców na rzecz sprowadzania potrzebnych produktów z innych krajów. Jeśli podróżnicy pragną zjeść coś tradycyjnego, jeszcze sprzed okresu kolonialnego, muszą zapuścić się do namibijskich wiosek, np. do plemion Himba i Herero, gdzie wciąż praktykuje się dawne zwyczaje. Te grupy etniczne słyną także ze wspaniałego rękodzieła i pięknej biżuterii, co może być dobrym pomysłem na prezent z wycieczki do Namibii.

 

Top