• 4 czerwca 2020

Gruzja przez swoje położenie geograficzne – na skrzyżowaniu Wschodu i Zachodu, znalazła się w zasięgu wielu wpływów kulturowych przez otaczające je kraje i imperia. Jako jedna z najwcześniejszych chrześcijańskich cywilizacji, Gruzja przetrwała inwazje i toczące się wojny między narodami i domowe. Gruzińskie jedzenie jest doskonałym odzwierciedleniem przeszłości i historii tego kraju. Będąc państwem na Wielkim Jedwabnym Szlaku, Gruzini mieli dostęp do różnego rodzaju towarów i przypraw, dzięki czemu mieli okazję eksperymentować w kuchni i włączając nowe metody i style gotowania do swoich tradycji. Na gruzińską kuchnię wpływ miały kuchnia śródziemnomorska, arabska, mongolska, perska i osmańska, a w końcu nawet indyjska. Dzisiaj kuchnia gruzińska jest jedną z ulubionych wschodnich kuchni. Jakie są jej smaki? Co można spotkać na stołach u Gruzinów?

Gruzińska kultura jedzenia i picia
Gruzini uwielbiają spotykać się przy wspólnym stole i świętować. Są hałaśliwi i potrafią imprezować przez kilka dni i przy tym pić litry wina, a ich styl stał się integralną częścią kultury narodowej. Narodowa kuchnia gruzińska jest jedną z głównych atrakcji tego kraju. Właśnie po nią warto polecieć do Gruzji na wakacje! Lokalne potrawy są tu tak smaczne, że nikt nie przejdzie obojętnie obok pachnącego chaczapuri. Gruzińskie jedzenie na pewno będzie bardzo problematyczne dla wegetarian i osób pozostających na niskokalorycznych lub specyficznych dietach. Będą one potrzebowały dużo silnej woli i samozaparcia, żeby nie ulec pokusie spróbowania smacznych i przeważnie tłustych mięsnych dań. W Gruzji przekonasz się, jak naprawdę smakuje „comfort food”.

Charakterystyka gruzińskiej kuchni
Gruzińska kuchnia charakteryzuje się kontrastem pomiędzy smakami pikantnym i ostrym. Tak jak już wspomnieliśmy, podstawowym składnikiem niemal każdej potrawy jest mięso, a Gruzini nie wyobrażają sobie bez niego dnia! Być może dlatego wegetarianie i osoby na dietach roślinnych w Gruzji mają trudne życie, chociaż nie jest tak źle, jakby mogło się wydawać – potraw warzywnych jest całkiem sporo. Występują one jednak głównie jako dodatek do mięsa i ryb, niż jako osobne danie. Kolejnym nieodłącznym elementem kuchni gruzińskiej jest wykorzystywanie orzechów włoskich w każdej możliwej postaci oraz przypraw typu kolendra, estragon, cząber czy bazylia (świeżych i suszonych). Orzechy i przyprawy dodaje się do każdego typu jedzenia, sosów, zup, mięsa czy wyrobów piekarniczych. Tradycyjną kuchnię gruzińską możemy podzielić na wschodnią i zachodnią. Kuchnia zachodnia rozwijała się pod wpływem Turcji, dlatego też najczęściej dania przygotowuje się z mięsa drobiowego, indyka i kurczaka. Za chleb służą im kukurydziane tortille zwane mchadi, które je się z serkiem sulugni (taka lokalna mozarella). Do mocnych napojów alkoholowych podaje się owoce i słodką wodę. Na zachodzie Gruzji je się dużo sera, zwłaszcza z gatunku sulungi i imeruli. Natomiast kuchnia wschodnia powstawała pod wyraźnym wpływem irańskim. W przeciwieństwie do zachodnich upodobań, najczęściej potrawy przygotowywane są z wołowiny i jagnięciny, a chleb wypieka się z mąki pszennej. Jako zagryzkę do mocnych alkoholów podaje się marynowane warzywa (np. ogórki kiszone, grzybki), a region słynie ze słonego sera np. kobiysk i tushunski. W gruzińskiej stolicy zbiegają się obie kuchnie, wschodnia i zachodnia w swojej najlepszej odsłonie.

Tradycyjne gruzińskie potrawy
Jedną z najbardziej popularnych gruzińskich potraw jest Khinkali. Khinkali to zawijany pierożek, do którego używa się różnego rodzaju nadzienia, np. w górach używa się jagnięciny, a w innych regionach Gruzji wołowiny i wieprzowiny. Khinkali lub Chinkali, w zależności od wymowy, prawdopodobnie znalazło się w kraju dzięki Tatarom, chociaż niektórzy uważają je za tradycyjną gruzińską potrawę. Przypomina nieco chińskie pierożki. Ale w końcu pierogi są jednym z najlepszych wyrobów ludzkich na świecie - trudno się z tym nie zgodzić. Kolejną potrawą, i też gruzińskim hitem, jest chaczapuri. Żadna gruzińska uczta nigdy nie byłaby kompletna bez tego dania! Według wielu znawców i fascynatów, jest to gruziński klasyk, czyli chleb z serem. Tekstura i forma podawania chaczapuri różni się w zależności od regionu – w Gruzji można zjeść zarówno cienką i grubą skórkę, jednowarstwową lub z wieloma warstwami, okrągłe, trójkątne lub prostokątne. W Polsce w restauracjach gruzińskich można zjeść naprawdę dobre chaczapuri, więc jeśli ktoś ma ochotę na zaprawę przed podróżą, to koniecznie musi jakąś znaleźć. Oczywiście w naszym kraju zdarza się, że do tej wspaniałej potrawy dodaje się... frytki lub zestaw surówek, ale w Gruzji co najwyżej możecie do niej wpić przepyszne czerwone wino!

Top