• 23 października 2020

Kuchnia chińska to jedna z najbardziej lubianych i znanych kuchni na całym świecie. O niesamowicie długiej tradycji, wpływami z innych azjatyckich krajów i wyjątkowymi sposobami i technikami gotowania, podbiła podniebienia ogromnej rzeszy ludzi. Potrawami kuchni chińskiej nie sposób się znudzić – bo są doskonale przemyślane i dobrane w myśl zasady pięciu smaków, czyli harmonijnego połączenia smaków ostrego, kwaśnego, słodkiego, słonego i gorzkiego. Chinatown, czyli chińskie dzielnice, to ulubione miejsca na spożywanie posiłków w niemal każdym państwie świata. Jaki jest sekret kuchni chińskiej? Na czym się ona opiera?

Co nas zaskoczy w Chinach?
Zanim zajmiemy się szerzej charakterystyką chińskiej kuchni, należy wspomnieć, że kuchnia w Chinach różni się znacznie od tej, którą można spotkać na świecie. Innymi słowy – w Polsce w chińskiej restauracji zastaniemy zupełnie inne warunki niż w Chinach! Na co trzeba być przygotowanym? Po pierwsze, na azjatyckie warunki sanitarne, gdzie nikogo nie dziwią lepkie podłogi i nieco zabrudzone stoliki. Sosy sojowe w litrowych plastikowych butelkach, typowy zapaszek z kuchni czy cała knajpa zaklejona plakatami zamiast ładnie pomalowanych ścian to typowy obrazek. Po drugie, potrawy są duże i bywają naprawdę ostre, szczególnie dla osób nieprzyzwyczajonych do wschodnich przypraw, np. do tamaryndowca czy kolendry. Po trzecie, zamawiając mięso można być pewnym, że dostanie się kawałki w całej okazałości zwierzęcia, czyli z kośćmi i skórą. Często na Chińczyków mówi się „naród ssaczy”, bo jedząc wydają z siebie dużo nieprzerywalnych dźwięków, nie boją się jeść rękami i robią wokół siebie bałagan. Trzeba mieć na uwadze, że Chińczycy to rekordowy w liczbach naród i część z nich żyje w ogromnej biedzie, dlatego nie pogardzają żadną żywnością. Wakacje w Chinach to nie jest dobry pomysł dla osób o restrykcyjnym podejściu do higieny i standardów życia.

Kuchnia chińska – to kuchnia regionalna
Chiny to potężne państwo, a spośród regionów możemy wyróżnić osiem, w których wykształciła się specyficzna kuchnia. Należą do nich: kuchnia kantońska, kuchnia syczuańska, kuchnia Jiangsu, kuchnia Zhejiang, kuchnia Min, kuchnia Hunan, kuchnia Anhui i kuchnia Shandong. Najbardziej znane i zarazem najostrzejsze to oczywiście kuchnia syczuańska i kuchnia Shangdong. W Syczuanie wyhodowano najostrzejszy pieprz świata, nazwany od tego regionu. Powoduje on prawdziwe odrętwienie języka, więc lepiej zaczynać od naprawdę małych porcji i mieć w pogotowiu mleko sojowe, które łagodzi skutki poparzenia języka. Syczuańskie jedzenie jest najbardziej znane ze swojego gorącego i pikantnego smaku , choć może być również słodkie i kwaśne w smaku. Najczęściej używane przyprawy, które można znaleźć w większości syczuańskich domów i restauracjach to: koper włoski, pieprz, anyż, cynamon i goździki. Najbardziej znaną syczuańską potrawą jest kurczak Kung Pao – danie jest przygotowywane przez smażenie pokrojonego w kostkę kurczaka i suchej czerwonej papryki z orzeszkami ziemnymi. Innym syczuańskim specjałem są znane Hot Poty, czyli naczynia, w których na bieżąco gotuje się jedzenie. Hot Pot stoi na środku stołu i jest podgrzewany, a na stole ląduje mnóstwo talerzy z różnymi składnikami, np. mięso, tofu, warzywa i nuddle. Zwykle Hot Pot podzielony jest na dwie części, w jednej z nich gotuje się zwykły bulion warzywny, a w drugiej już ostrą zupę. Na pewno będąc w Chinach warto wybrać się do lokalnej knajpki specjalizującej się w hot potach, bo to unikalne doświadczenie. Drugą najbardziej znaną z regionalnych kuchni jest kuchnia Jiangsu, czyli szanghajska. To, co ją wyróżnia, to wykwintne techniki gotowania, które wytwarzają bogato aromatyczne i wizualnie artystyczne potrawy. Ich szefowie kuchni koncentrują się również na podawaniu posiłków promujących zdrowie. Trzeba przyznać, że taki styl na pewno polubili ludzie z zachodu, wydaje się im bliższy. Kuchnia Jiangsu jest bardzo precyzyjna, kolorowa i bazuje na świeżych składnikach – to kuchnia dla prawdziwych smakoszy.

Techniki gotowania i chińska filozofia jedzenia
W Chinach i wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej powszechnie je się pałeczkami. Często Europejczycy podróżując po tych krajach dziwią się, czemu azjaci jedząc nuddle zjadają sam makaron, a zostawiają bulion – przecież zupę się je w całości! Jedzenie pałeczkami, wg filozofii jedzenia, ma ogromne znaczenie dla całego procesu trawienia. Jedząc pałeczkami je się wolniej, a tym samym dokładniej przeżuwa się mniejsze kawałki posiłku. Dzięki temu proces trawienia zaczyna się już w jamie ustnej. Chińczycy przykładają olbrzymią wagę do jedzenia w tych samych godzinach w ciągu dnia, by nie zaburzać swojego naturalnego rytmu – chociaż wydaje się to niemożliwe, bo uchodzą za jeden z najciężej pracujących narodów na świecie.

Top